duminică, 4 aprilie 2010

Conflictul dintre parinti si copii...



In opinia copiilor
Stiu..de cate ori nu v'au enervat parintii? Va pun sa va faceti temele, sa faceti curat, sa'i ajutati la treburi. Si, pur si simplu, nu mai suportati. De aici pana la certuri e decat un pas. Nu suportati faptul ca nu va lasa sa iesiti la ce ora vreti, sau sa stati la PC pana la 2 noaptea. Se iau de voi din motive banale gen: imbracaminte, frizura, etc. Da.. diferenta de varsta isi spune cuvantul. In adolescenta, ganditi ca parintii sunt cei mai mari dusmani ai vostri; ca nu le pasa decat de ei, si ca niciodata nu va vor intelege. Va doriti o viata doar a voastra, in care parintii sa nu'si mai bage mereu nasul. Dar pana la 18 ani, asta e absolut imposibil. Dar parca ..e din ce in ce mai greu sa convietuiti. Asa ca ce hotarati? Va luati lumea'n cap, si plecati oriunde ..acolo unde sa puteti face ce vreti. Petreceti timpul cu 'anturajul', iar aici apar si viciile (despre care am vorbit in articolul precedent). Acum va simtiti liberi, parca plutiti (efect al bauturii, tigariilor sau drogurilor ...sau toate 3). In acest timp parintii vostri stau acasa, ingrijorati.
In opinia parintilor
Veniti obositi de la munca.. Si ce observati? Haine aruncate pe jos in toata casa, boxe date la maxim, fum de tigara. Simtiti cum va plezneste capul. Incepe sa strigati la copilul dumneavoastra sa dea boxele mai incet, si sa atranga imediat totul. Dar care va fi raspunsul? ''Lasa'ma in pace! N'am chef!''. Va enervati teribil. Dar ..ce e de facut? Il/o lasati in pace sperand ca isi va reveni. Dar nu. La 11 noaptea, vine imbracat/a indecent, cu pretextul ca iese in oras/club. Ii spuneti ca e tarziu, si ca nu il lasati, dar el/ea incepe din nou sa tipe ca e problema lui/ei ce face si tranteste usa. Nu mai puteti ..doriti sa'l/o duceti la un psiholog, dar normal ca va raspunde cu ''Ce?! Crezi ca sunt nebun/a?!''. Va ganditi ca intr'o zi o sa va omoare ..Dar se pare ca nu e cale de rezolvare..
Ce e de facut?
Paiii... problema se poate rezolva decat printr'o discutie. Desi e greu ..va puteti pune de acord. Parintii ar trebui sa constientizeze ca (virgula) copiii lor trec printr'o perioada grea si ca nu le place sa fie controlati, ca ei isi doresc doar libertate. Copiii ar trebui sa inteleaga ca parintii le vor doar binele, si ca pe deasupra ei au multe treburi, incat ar avea nevoie de ajutor. Si de aceea, ei ar trebui sa'si ajute parintii pe cat posibil la treburile casnice, dar sa se ocupe si de viata personala. Sa inteleaga ca nu sunt singuri pe lume, si ca parintii pot fi cei mai buni prieteni ai sai. Sa accepte unele reguli, pentru a putea macar, duce la o armonie in familie.
Desi e destul de greu, incercati sa va intelegeti! E doar spre binele vostru! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu